Ogólne wymaganie wobec rękawic ochronnych (EN 420)

Zakres

Norma ta określa ogólne wymagania dotyczące budowy i wykonania rękawic, nieszkodliwości, wygody i wydajności, oznaczeń oraz informacji dotyczących wszystkich rękawic ochronnych. Norma ta może być również stosowana w odniesieniu do ochraniaczy na ręce.

Definicja

Rękawica jest środkiem ochrony indywidualnej, chroniącym dłonie lub jakąkolwiek część dłoni przed zagrożeniami. Może ona także zakrywać część przedramienia i ręki.

Poziom jakości wyrażany jest jako liczba (od 0 do 4), informacja o tym, jak rękawica zachowała się w danym teście, na podstawie którego przyznano ocenę. Poziom 0 oznacza, że rękawica nie była testowana lub nie spełnia minimalnych wymagań jakościowych. Poziom jakości X oznacza, że metoda testowania nie jest odpowiednia dla danej rękawicy. Im wyższe liczby, tym wyższy poziom jakości.

Wymagania

Budowa i wykonanie rękawic

  • Rękawice muszą zapewniać najwyższy mozliwy poziom ochrony w przewidywalnych warunkach użytkowania.
  • W przypadku zastosowania szwów ich wytrzymałość nie powinna obniżać ogólnej jakości rękawicy.

Nieszkodliwość

  • Rękawice nie powinny w żaden sposób szkodzić ich użytkownikowi.
  • pH rękawic powinno mieć wartość między 3,5 a 9,5.
  • Zawartość chromu (VI) powinna być niższa od wykrywalnego poziomu (<10 ppm).
  • Rękawice z naturalnej gumy powinny być testowane na zawartość wymywanych protein zgodnie z EN 455-3.

Instrukcje dotyczące czyszczenia

  • W przypadku dołączenia instrukcji dotyczących czyszczenia poziomy jakości nie powinny zostać zmniejszone po maksymalnej zalecanej liczbie cykli czyszczenia.

Właściwości elektrostatyczne

  • Rękawice antystatyczne zaprojektowane tak, aby zmniejszały ryzyko wyładowań elektrostatycznych; powinny być testowane zgodnie z EN 1149
  • Uzyskane wartości powinny zostać przedstawione w instrukcji obsługi
  • Piktogram elektrostatyczności NIE powinien być używany

Rozmiary

  • Rękawice poniżej minimalnej długości powinny być określone jako „przeznaczone do specjalnych celów”
Rozmiar rękawicy Odpowiedni rozmiar dłoni Obwód/długość dłoni (mm) Minimalna długość rękawicy (mm)
6 6 152/160 220
7 7 178/171 230
8 8 203/182 240
9 9 229/192 250
10 10 254/204 260
11 11 279/215 270

Zręczność

  • Jeżeli zachodzi taka potrzeba, działanie powinno zostać ocenione jak w tabeli poniżej.
Poziom jakości Najmniejsza średnica wałeczka, którą można podnieść za pomoca rękawicy
3 razy w ciągu 30 sekund (mm)
1 11.0
2 9.5
3 8.0
4 6.5
5 5.0

Przenikanie i wchłanianie pary wodnej

  • Jeżeli zachodzi taka potrzeba, rękawice powinny pozwalać na przenikanie pary wodnej (5mg/cm2.h)
  • Jeżeli rękawice nie umożliwiają przenikania pary wodnej, wartość przenikania powinna wynosić przynajmniej 8 mg/cm2 przez 8 godzin.

Oznaczenia i informacje

Oznaczenia rękawicy

  • Każda z rękawic powinna być oznaczona za pomocą: nazwy producenta, rozmiaru i przeznaczenia rękawicy, znaku CE
  • Odpowiednie piktogramy wraz z odnoszącymi die do nich poziomami jakości i odnośniki do norm EN
  • Oznaczenia powinny być czytelne przez cały okres wykorzystania rękawicy. Tam gdzie niemożliwe jest oznaczenia rękawicy ze względu na jej właściwości, informacja powinna znajdować się na załączniku w najmniejszym opakowaniu

Oznaczenia opakowania bezpośrednio zawierającego rękawice

  • Nazwa i adres producenta lub przedstawiciela
  • Rozmiar i przeznaczenie rękawicy
  • Znak CE
  • Informacje dotyczące użycia
    • kategoria 1: „wyłącznie w przypadku minimalnego ryzyka”
    • kategoria 2: odpowiednie piktogramy
    • kiedy ochrona ogranicza się jedynie do części dłoni, powinno być to oznaczone (np. „wyłącznie ochrona wewnętrznej części dłoni”)
  • Odnośnik do źródła informacji

    Konkretne modele rękawic znajdziecie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close